Home
Two people dancing

About

Minna Tuovinen & Martin Heslop


Koulutus

Minna Tuovinen ja Martin Heslop ovat molemmat opiskelleet nykytanssin ja modernin tanssin pioneerien johdolla Lontoossa ( Laban Centre for Movement and Dance) ja New Yorkissa (Martha Graham, Erick Hawkins ja Merce Cunningham). Minna on valmistunut koreografin maisteriksi Teatterikorkeakoulun tanssitaiteenlaitokselta.

Taiteellinen työ

Koreografiparin yhteistyö alkoi vuonna 1991 ja he ovat yhdessä luoneet yli 60 teosta, joista useat ovat tilausteoksia kotimaisille tai ulkomaisille festivaaleille. Molemmat ovat koreografeja, tanssijoita, filmintekijöitä ja kouluttajia. Tuottelias ja innovatiivinen pariskunta on tuonut raikkaan ja uniikin lähestymistavan kaikkeen heidän työhönsä. He ovat intohimoisesti kulkeneet omannäköistä polkuaan.

Dance picture

Sitten tuli tango

Matka tangon pariin alkoi vuonna 2003, kun vierailimme ensimmäistä kertaa Buenos Airesissa, ja siitä lähtien olemme lähes 15 vuoden ajan palanneet kaupunkiin kerta toisensa jälkeen. Buenos Airesin milongot ja lukemattomat opettajat ovat olleet meille opastajina tangokulttuurin äärelle. Nykytanssin koreografeina ja tanssijoina olemme viettäneet vuosia työskennellen parityöskentelyn ja improvisaation parissa, mutta tango toi mukanaan jotain poikkeuksellista. Se tarjosi meille mahdollisuuden syvään kommunikaatioon tanssiparin kanssa. Tangossa meitä kiehtoi se hetki, kun tanssijat sulautuvat yhteen syvällisellä tasolla ja luovat oman ainutlaatuisen tanssinsa hetkessä. Turhauttavaa tangon opiskelussa oli se, että useimmiten sitä opetetaan opettajan luomien valmiiden askelsarjojen muodossa. Halusimme luoda tanssimuodon, jossa syvä kommunikaatio on läsnä heti alusta, jokaisessa harjoituksessa.

Tango taiteessamme

Tangolla on ollut syvällinen vaikutus myös taiteelliseen työskentelyymme. Se on laajentanut ja rikastuttanut liikesanastoamme, tuonut työhömme tarinankerronnallisia elementtejä ja antanut heille mahdollisuuden syventyä syvempään emotionaaliseen sisältöön. Mm. Emotionaalisesta improvisaatiosta on tullut keskeinen osa meidän esityksiämme. Teoksissa kuten Tango for the radically anonymous ja Tango for the emotionally famous tutkimme tunneimpulsseja ja kuinka ne synnyttävät ryhmässä jännitteitä ja kuinka nämä jännitteet muuntautuvat väkivallaksi, peloksi tai nauruksi. Meidän viimeisimmät teoksemme ovat keskittyneet parisuhteen jännitteisiin tulevaisuuden utopistisessa maailmassa tai toisaalta menneen, elokuvien luomien illuusioiden värittäminä.

Dance picture

TangoNyky-duettoilta

Olemme tuottaneet TangoNyky-duettoiltaa Helsingin Musiikkitalolla vuodesta 2018 lähtien. Se on ollut ennen kaikkea duettotaiteen juhla ja on tuottanut hienoja esityksiä vuosien varrella Mikko Heleniuksen johtaman Soul Strings orkesterin säestämänä. Illan hienous on sen monipuolinen ja rikas lähestymistapa, jolla jokainen tanssitaiteilija on suhtautunut Tango -teemaan. Olemme aloittaneet yhteisillä Improtango -työpajoilla jakaen oman lähestymistapamme Tangoon.

Dance picture

Improtango Company

Perustimme Improtango Company vuonna 1999 nimellä As2wrists Dance Company. Vuonna 2021 vaihdoimme nimen Improtango Companyksi, mikä paremmin kuvastaa työtämme ja tanssillista ilmaisuamme. Ryhmä on tullut tunnetuksi omaperäisistä, visuaalisesti vahvoista ja tunteisiin vetoavista teoksista, joissa yhdistyy rikas liikekieli, monitasoiset jännitteet ja tarinankerronta. Omaperäinen tyyli ja liikekieli on tulosta kahden koreografin/tanssijan läheisestä työskentelystä. Ryhmän toiminta on korkeatasoista ja monipuolista. Se on saanut paljon kiitosta tangoa ja nykytanssia yhdistävistä teoksista, joita on esitetty mm. Argentiinassa, Brasiliassa, Kolumbiassa, Kuubassa, Euroopassa ja Suomessa. Lisätietoa meidän taiteellisesta työstämme löytyy: Improtango Company

Opetustyö

Olemme opettaneet yhdessä vuodesta 1991 lähtien. Olemme molemmat työskennelleet mm. tanssinlehtoreina Teatterikorkeakoulussa, opettaneet useissa tanssin oppilaitoksissa, Kansallioopperassa, Kansallisteatterissa useissa yliopistoissa, festivaaleilla, tanssiryhmissä Suomessa sekä ulkomailla mm. Espanjassa, Saksassa, Ruotsissa, Englannissa, Argentiinassa, Brasiliassa ja Kolumbiassa. Olemme yhdessä pitäneet tuhansia työpajoja. Olemme myös luoneet useita tanssilähtöisiä menetelmiä kuten Improtango, Parisuhdetango, Hyvänolontanssi ja Improcamera.

Dance picture

Kansainvälinen toiminta

Minnalla ja Martinilla on ollut mittavaa kansainvälistä esitys-ja opetusyhteistyötä. He ovat vuosittain toteuttaneet useita kansainvälisiä esityskiertueita, koulutusprojekteja ja yhteistyöhankkeita. Nämä ovat olleet joko lyhyempi kestoisia vierailuja tai useamman kuukauden kestäviä hankkeita.

Vuosina 2003-2016 koreografien kansainvälinen toiminta kohdistui pääasiallisesti Etelä-Amerikkaan ja siellä Argentiinaan, Brasiliaan ja Kolumbiaan. Etelä-Amerikan toiminnasta vastasi ryhmän pitkäaikainen manageri-ohjaaja Silvina Szperling. Ryhmällä on ollut laajat, luotettavat ja pitkäaikaiset yhteistyökumppanit, joiden avulla ryhmä on voinut toteuttaa vuosittain kiinnostavia yhteistyöprojekteja.

Dance picture

MovesOn

Vuonna 2009 Tuovinen ja Heslop aloittivat MovesOn kansainvälisen kulttuurin kehitysyhteistyöprojektin. Sen päämääränä on luoda pitkäaikaisia kumppanuuksia paikallisten tanssiryhmien ja -organisaatioiden kanssa edistämään sosiaalista ja taloudellista tasa-arvoa tanssin keinoin. He ovat toteuttaneet useita mittavia kulttuurin kehitysyhteistyöprojekteja Argentiinassa ja Brasiliassa.

Bom Jardin

Bom Jardin kulttuurikeskus sijaitsee Fortalezassa, Brasiliassa. Keskus on rakennettu kaupungin väkivaltaisimman ja köyhimmän favelan keskelle. Koreografit työskentelivät paikallisten tanssiopettajien, lasten ja nuorten kanssa viikon ajan. Vierailun kohokohtana olivat improvisaatiot favelan kaduilla, jonne paikalliset ihmiset kerääntyivät katsomaan ja taputtamaan esiintyjille. Vierailu päättyi koreografien esitykseen Mango Moves On sekä työpajaan osallistuvien demoesitykseen kulttuurikeskuksen teatterissa.

Dance picture

Itapipoca

Itapipoca on syrjäinen ja köyhä kaupunki Brasilian koillisosassa. Siellä koreografit vierailivat paikkallisessa tanssiryhmässä. Vaikeista ja haasteellisista oloista huolimatta ryhmä kunnianhimoisesti ylläpiti tanssikoulua sekä tanssiryhmää. Balé Baiao tanssiryhmän tärkeänä tehtävänä on saada paikallinen yhteisö osalliseksi tanssia.

As2wrists Dance Companyn vierailu oli ryhmälle erittäin tärkeä. Vierailuja on erittäin harvoin. Koreografit opettivat intensiivisen viikon ajan improvisaatiota, repertuaari materiaalia sekä valmistelivat yhdessä tanssijoiden kanssa demoesityksen. Tanssijat olivat myös osana tanssidokumenttia, jota varten kuvattiin materiaalia upealla rannalla. Vierailu päättyi Minna ja Martinin esittämään duettoon ja tanssijoiden demoesitykseen kulttuuritalolla, jonka seiniä koristivat poliittiset iskulauseet. Koreografit palasivat Itapipocaan vielä toisen kerran jatkamaan aloitettua yhteistyötä.

Dance picture

Paracuru

Pieni kalastajakylä Paracuru, Brasiliassa, on myös ollut koreografien monien vierailujen kohde. Ex- balettitanssija Flavio Sampaio perusti kotikyläänsä tanssikoulun ja -ryhmän. Tanssiryhmä ton ammattilaisryhmä, joka on kunnianhimoisesti kehittänyt taiteellista toimintaansa.

Heillä käy vierailevia koreografeja luomassa teoksia ja esiintyvät myös paljon ulkomailla. Minnalla ja Martinilla on ollut hieno tilaisuus työskennellä tanssiryhmän kanssa tiiviisti. Yhteistyön yhtenä kohokohtana oli A postcard from Paracuru tanssidokumentin kuvaaminen eläväisessä ja vieraanvaraisessa kylässä. Koreografeilla oli mahdollisuus päästä tutustumaan läheltä tanssijoiden elämään ja heidän perheisiinsä. Nämä kokemukset ovat jääneet lähtemättömästi koreografien mieleen.

Dance picture

Bahia Blanca

Bahia Blancassa, Argentiinassa Minna ja Martin työskentelivät paikallisen Cuatroicuarto tanssiryhmän kanssa. Tämä oli pisin vierailu , he viettivät kaupungissa 4 kuukautta ja lopputuloksena syntyi Tango for No Body teos 9:lle tanssijalle, jonka ensi-ilta oli upeassa kaupungin teatterissa.

Kiertueet

Ryhmä on toteuttanut useita kiertueita Argentiinassa. Vuonna 2007 ryhmä esitti Tango for the emotionally Famous teosta Buenos Airesissa. Ryhmä sai mittavan näkyvyyden maan suurimmissa lehdissä. Esityksen näki myös kuuluisa argentiinalainen tangolaulaja Susana Rinaldi, jonka kanssa koreografeilla oli kunnia keskustella esityksestä ja suomalaisesta tangosta. Teoksessa tanssivat Reija Wäre, Teemu Kyytinen ja koreografit. Seuraavana vuonna he kiersivät samalla teoksella Santa Feessa, Rosariossa ja Marcos Juarezissa Argentiinassa sekä Salvador de Bahiassa, Brasiliassa.

Vuonna 2012 ryhmä tuotti ja toteutti tanssidokumentin tangosta A step in the Tangocean. Koreografit kuvasivat dokumentin Buenos Airesissa yhteistyössä ohjaaja Silvina Szperlingin kanssa. Dokumenttia on esitetty useilla tanssi-ja tanssivideofestivaalilla eri puolilla maailmaa.

Dance picture

Vuonna 2013 Minna ja Martin esittivät kotimaisilla ja kansainvälisillä areenoilla paljon kiitosta saanutta teostaan Tango Noir VideoDanzaBa festivaalilla Buenos Airesissa. Ryhmä kutsuttiin myös esiintymään Córdoban suurella teatterifestivaalilla Internacional festival del teatro Mercosur. Córdobassa koreografit pitivät Silvina Szperlingin kanssa Improcamera työpajan yhteistyössä festivaalin ja Centro Cultural de Españan kanssa. Kiertue päättyi esitykseen Marcos Juarezissa, soijalla rikastuneen kaupungin 100-vuotis juhlissa.

Dance picture

2014 ryhmä matkusti Caliin Kolumbiaan, jossa ryhmän koreografit toteuttivat 2-viikkoisen residenssin Javeriana yliopistossa. He pitivät siellä Improcamera työpajan Silvina Szperlingin kanssa. Tähän monitaiteelliseen työpajaan osallistui mediataiteen,-viestinnän,-taiteen-ja tanssinopiskelijoita. Työpajan teemana oli luova keho kaupunkiympäristössä. Työpajan kohokohtana oli päivän mittainen kuvausvierailu Caliin, jota värittivät vaarat, yllätykset ja tukahduttavan helteinen sää. Kuva-ja äänimateriaali koottiin lopuksi videoinstallaatioksi. Urbanbody on camera videoinstallaatio toteutettiin paikallisessa galleriassa. Osana installaatiota olivat myös opiskelijoiden live-esitykset. 2 viikkoa kestävän vierailun aikana koreografit esittivät myös Tango Noir teosta teatteri Alfonso Borreossa.

Dance picture

2016 ryhmä toteutti Tango Noir esitysvierailun ja Improcamera residenssin Patagoniassa Argentiinassa. Vierailu päättyi Still Moving ensi-iltaan Puerto Madryssa.

Dance picture

2FilmDance

As2wrists Dance Company on tuottanut useita lyhyt tanssidokumentteja, jotka on kuvattu Etelä-Amerikassa, Suomessa ja Englannissa.

Dance picture

A Step in the Tangocean

A step in the Tangocean on tanssidokumentti koreografien tutkimusmatkasta tangon alkulähteille. Dokumentti on kuvattu Buenos Airesissa. Sitä on esitetty useilla festivaaleilla. Lisäksi dokumenttia on esitetty osana Tango Noir teosta.

 • Ohjaus: Martin Heslop, Minna Tuovinen, Silvina Szperling
 • Kuvaus: Martin Heslop
 • Editointi: Martin Heslop, Minna Tuovinen

Dance picture

A Postcard from Paracuru

A postcard from Paracuru kertoo pienessä, brasilialaisessa kalastajakylässä toimivan tanssiryhmän tanssijoista ja heidän elämästään. Dokumentti on kuvattu Paracurussa, Koillis-Brasiliassa.

 • Ohjaus: Martin Heslop, Minna Tuovinen
 • Kuvaus: Martin Heslop
 • Editointi: Martin Heslop, Minna Tuovinen

Dance picture

Rheya Eiainako

Rheya Eiainako on saanut inspiraationsa Andrei Tarkovskin Solaris elokuvasta. Se on koreografien Helsingin Jätkäsaaressa kuvaama lyhytvideo, jossa kamera seuraa pariskunnan tapahtumia. Paikalla on vain pariskunta.

 • Ohjaus: Martin Heslop, Minna Tuovinen
 • Kuvaus: Martin Heslop, Minna Tuovinen
 • Editointi: Martin Heslop, Minna Tuovinen

Dance picture

The Tourists

The tourists on kuvattu Skyen saarella Skotlannissa.

 • Ohjaus: Martin Heslop, Minna Tuovinen
 • Kuvaus: Martin Heslop, Minna Tuovinen
 • Editointi: Martin Heslop, Minna Tuovinen

Dance picture